Khamis, 8 Disember 2011

TANGGUNGJAWAB ANAK LELAKI KEPADA KELUARGA

1:13 PTG Posted by mohd zainudin 1 comment
Assalamualaikum w.b.t  Hari ini aku bukan nak berlagak alim atau perasan bagus tapi biarlah entry kali ini memberi peringatan dan motivasi kepda kita sebagai anak tidak kira lelaki atau perempuan. Apa yang saya nak tekankan dekat sini adalah kepada anak-anak yang berada diluar sana tentang tanggungjawab kita kepada orang yang telah membesarkan kita. Acap kali kita mendengar anak-anak zaman sekarang banyak mengabaikan ibu bapa apabila meningkat dewasa, dmalahan ada yang sanggup menghantar ibu bapa ke pusat kebajikan rumah orang tua. Alasannya sibuk dengan kerja,  selalu kena tegur yang bukan-bukan, rimas dan sebagainya. Tapi kalau dibandingkan dengan penat lelah diorang menjaga anak-anak  yang pelbagai kerenah sejak kecil sehinggalah menjadi seorang manusia yang berguna saya rasa tidak ternilai, cuba anda  fikir, kadang-kadang seorang ibu bapa terpaksa menjaga lebih sepuluh orang anak dan setiap orang masing-masing mempunyai kerenah yang tertentu.  Walaubagaimana pun ia telah memiliki keluarganya sendiri tetapi tanggungjawab kepada kedua ibu bapanya tidak boleh diabaikan kerana ia masih terikat dengan tanggungjawab tersebut.
Dalam Hadith Sahih Bukhari, seorang lelaki bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w. maksudnya :
“Siapakah yang perlu kita hormati dan kasihi selepas Allah dan Nabi?”
Jawab Nabi “Ibu kamu”
“Selepas itu?”-
“Ibu kamu”
“Selepas itu?”-
“Ibu kamu”
Kali ke 4 lelaki itu bertanya, “Selepas itu?”
Jawab Nabi “Ayah kamu”
Lihatlah betapa tingginya nilai ibu di dalam Islam. Seorang ibu tidak ada apa cara sekalipun dapat kita membalasnya. Seorang lelaki datang kepada Sayyidian Umar al-Khattab r.a dan berkata, “Saya telah mendokong ibu saya sepanjang tawaf dan haji, sudahkah saya dapat membalas jasa ibu.” Jawab Umar r.a., ” Kamu belum dapat membalas jasa ibumu walaupun setitis air mata ibumu semasa melahirkanmu.” Hadis di atas menjelaskan selepas Allah dan Rasul-Nya, orang yang perlu dihormati dan dikasihi adalah ibu dan bapa. Bukan setakat menghormati dan mengasihi mereka tetapi segala keperluan hidup ,keselamatan dan hak-hak mereka perlulah di penuhi sekadar kemampuan si anak tadi.  Jadi tak salah rasanya kita sebagai anak berkorban untuk menjaga mereka semasa masih hidup dan bernafas dimuka bumi ALLAH yang cukup indah ini. Malah boleh menjadi contoh kepada anak cucu yang akan datang. Pernahkah anda berfikir jika suatu hari nanti anak-anak anda berbuat demikian? fikir-fikirkanlah. Wassalam...       

Rabu, 16 November 2011

SEMOGA SELAMAT

1:09 PTG Posted by mohd zainudin No comments
Wah sedih nyer bila tak dapat bersama-sama Achik yang akan menjalani pembedahan pada 19/11/2011(sabtu) nanti.. Achik akan membuang besi pada tulang peha akibat kemalangan jalan raya beberapa tahun yang lalu. Aku tak dapat nak join sebab aku ade jauh dengan diorang dan nak save budget. ape pun aku sebagai abang tetap mendoakan kejayaan dalam pembedahan tersebut dan aku harap Angah akan mengambil berat tentang adik-adik. Jangan terlalu menyusahkan Abah dan Ma. Kita dah dewasa dan mampu untuk memikul sebahagian tanggungjawab dalam keluarga. Wassalam...

Selasa, 15 November 2011

PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN

1:07 PTG Posted by mohd zainudin No comments
assalamualaikum.. aku tak tahu ape yang nak tulis kat sini sebab aku tengah buntu dengan idea. Mungkin banyak  perkara yang menimpa aku dalam minggu ini. Sudah lumrah alam yang tuhan jadikan kita sebagai manusia ditimpa dengan masaalah, tidak kiralah dengan masalah beban kewangan, tekanan tempat kerja dan sebagainya. Aku salah seorang yang menimpa masalah juga. Aku terasa macam berat sangat sampai memudharatkan kesihatan dalam beberaa hari ini. Aku terlampau memikirkan masalah hingga menyebabkan aku pening dan nak muntah muntah. Alhamdulillah setakat ini aku sudah mampu mengawal masalah aku sedikit demi sedikit dan mampu menerima kenyataan kelemhan aku sendiri. Kawan-kawan yang banyak memberi sokongan dan nasihat. Kepada sepupuku Fatimah Mohd Zahid, terima kasih sebab tak putus putus bagi harapan dan dorongan sejak masuk UITM lagi Segala masalah yang Allah bagi kepada hambaNya adalah untuk menguji dan Allah takkan campakkan masalah tersebut jika hamba tersebut tidak mampu. Mungkin Allah hendak memberi peringatan dan ujian kepada kita supaya tidak lalai kepadaNya. Dekat sini aku in kongsi ayat atau doa supaya Allah mempermudahkan segala urusan kita ' ROBBI YASSIR WALA TU'ASSIR YA KARIM'. 

Sabtu, 12 November 2011

AKU NAK BALIK KAMPUNG

1:05 PTG Posted by mohd zainudin No comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera..lame aku tinggalkan dunia blogging sejak aku masuk Uitm. Aku mintak maaflah sebab komitmen pada assignment dan test lebih penting untuk mase depan ( iyelah sangat). Dari aku mula masuk Uitm sampai sekarang macam sekejap je mase berlalu dan sekarang aku menunggu hari untuk pulang ke Terengganu beraya dekat sane. Kalau korang nak tau… aku tiap-tiap hari duk belek tiket bus untuk balik kampong. Aku rindu sangat family dan tiap-tiap hari telifon family. Korang jangan ingat orang perempuan je yang selalu telefon family, lelaki pom ade jugak ek (aku la tu).
Sebelum aku balik kampung, banyak sangat tugas yang aku kene buat cam submit assignment lah, kene amik test lagi sampai berbulu mate aku duk ngadap buku yang tebal-tebal semua nyer.. tapi nak buat macam mane.. SABOR JE LAH. Dalam minggu aku nak balik kampung nie a juga banyak sangat masalah yang melanda diriku.. ko nak tahu ape??
1. Aku punye assiment banyak kene edit semula
2. Time tu jugak aku memang ngan member.
3. Aku terperdaya dengan seseorang
4. Aku banyak test yang nak kene ambil
5. Duit aku banyak sangat melencong dekat lain
Walaupun ade dugaan dalam minggu aku nak balik kampung, setakat ini aku dah banyak sangatdapat pengajaran ape yang telah dilalui. Apa pun dugaan yang dating dalam hidup jangan mudah putus asa. Yang paling penting sini ialah cuba untuk pandang ke hadapan, jadikan perkara yang lepas sebagai pengajaran untuk masa yang akan dating.
Sebelum aku blah dari blog ni….aku nak ucap selamat hari raya qurban kepada kengkawan da bagi non muslim selamat bercuti. Bye!!

Jumaat, 14 Oktober 2011

STORY MORY

1:03 PTG Posted by mohd zainudin No comments
assalamualaikum... lame aku tak update aku punye blog. dua hari lepas rasenye dah update kot.heehehe.... ape pom aku nak ucapkan teima kasih yang mane sudi datang terjah blog aku yang tak brape kreatif sangat dan jangan lupa follow blog ni yup.. sekarang nie aku bussy sikit ngan kuliah, nak wat assigment yang tak gerak gerak lagi. Member aku pom dah start bebel kat aku suruh cari bahan ape sume.. Huhuhu penat nyer wase. Dalam mase yang same aku duk kalut tentang sistem pendaftaran kos yang tak berapa nak elok kat sini.. semua subjek yang aku nak daftar semua penuh dan padat-padat macam milo fudge.hehehe.... disebabkan sistem di universiti aku tibe tibe low menyebabkan aku macam orang perlarian semasa nak masuk dalam kelas dan terpakse aku tumpang kelas yang lain.Aku nak marah pun tak boleh juga kerana pihak pengurusan sudah sedaya upaya untuk membaikpulih sistem tersebut.. Pagi tadi kawan aku terbangun lewat untuk ke kuliah. punye kelam kabut kawan aku sampai tak mandi semasa nak pergi kuliah. aku pun tak perasan dia gosok gigi ke tak.hahaha jahat aku nie. sorry ek kawan aku. Tapi yang pelik nyer kawan aku nie same kelas ngan aku. kenapa aku tak kelam kabut dan boleh siap sambung tidur lagi selama sejam??? korang nak tahu ape yang terjadi selepas itu?? kawan aku masuk bilik balik sebab lecturer takde.hahaha memang nasib aku la sebab tak payah nak tuang kelas lame-lame... aku pun sambung main internet dan ulang kaji sikit-sikit untuk kuliah sebelah petang. Paling yang aku tak sangka ialah Encik Ridzuan selaku pensyarah aku dapt mengigat nama-nama aku semasa buat kuiz tadi..kembang hidung setaman tau. Dapat jugak point untuk aku di situ.hehehe

Khamis, 18 Ogos 2011

KEBAJIKAN ANAK YATIM

1:01 PTG Posted by mohd zainudin No comments
sudah hampir dua minggu kita berpuasa dan sedar tak sedar hari raya pun dah nak dekat kan.. ibu bapa pula duk sibuk membeli keperluan hari raya anak-anak, kuih raya, perhiasan rumah dan macam-macam lagi bagi menyambut syawal yang akan menjelma. Dalam suka-suka kita nak menyambut hari raya ade lagi insan-insan yang tidak bernasib baik. Korang nak tahu siape??? tentulah anak yatim dan fakir miskin kat luar sana. Mereka terpaksa melalui kehidupan dengan penuh kesukaran sebab ketiadaan ibu bapa untuk mencurah kasih sayang macam anak-anak yang lain, ada juga anak yatim ynag terpaksa hidup dalam kemiskinan dan ketinggalan dalam akedamik. Bagi kita, bangun je dari tidur mak dan ayah yang bagi segala keperluan untuk kitakan.. Macam mana aku boleh buat entry tentang anak yatim ek.. sebenarnya aku bersyukur sesangat sebab dapat melihat anak yatim mendapat tajaan dari pihak tertentu untuk membeli keperluan hari raya. aku rasa sebak bila tengok riak gembira di wajah anak-anak yatim memilih pakaian, kasut untuk menyambut hari raya yang akan menjelang tiba. Syukuralhamdulillah sebab ade juga insan yang perihatin terhadap anak-anak yatim ni, sekurang-kurang nyer mereka gembira untuk menyambut hari raya nanti. seronok sangat bila tengok mereka mencuba baju raya, saling tolong kawan-kawan memilih baju raya n macam lagi. Walaupun aku tak mampu tolong meraka untuk menaja mereka tapi sedekah dan zakat pun sudah memadai. Menunaikan zakat pun sudah membantu banyak golongan tau. contohnya anak yatim tadi, f akir miskin, mualaf dan banyak lagi. Nasihat aku bagi yang berkemampuan tunailah zakat kerana ia adalah tuntutan agama kan..wassalam.

Ahad, 14 Ogos 2011

NAK TUNJUK TEROR DALAM MASAKAN!!!

1:00 PTG Posted by mohd zainudin No comments
assalamualaikum.. dah lame aku tak post karya tungang langgang  kat sini.. sempena hari cuti semalam, nak la jadi anak yang soleh jap. angin rajin aku tibe2 datang nak turun dapur nak tolong ma masak. sebelum nak masak aku cari sikit resepi-resepi kat dalam tenet, dalam banyak-banyak resepi tu ade satu menu yang buat aku kecur air liur eh. KAILAN IKAN MASIN..fuhh memang terangkat kalau dengarkan.. yang mane bahan yang takde aku pergi beli dekat pasaraya yang terdekat..semangat tahap gaban eh. sampai rumah je terus pergi dapur. aku tak bagi mak tolong sebab nak tunjuk teror laknon. nak tahu resipi sayur kailan???
  • sayur kailan-dipotong
  • 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
  • 1 sd(k) air dr botol ikan masin td
  • 1 bj bwg besar-dimayang bulat
  • 1 inci halia-diketuk
  • bwg putih-diketuk
  • 1 sd(b) sos tiram
  • 1 sd(b) sos ikan
  • sedikit air asam limau nipis
  • myk untuk menggoreng

Cara-cara

  1. panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
  2. kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
  3. masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
  4. masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
  5. dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td
cara macam tu lah aku buat..nak tahu kailan aku jadi macam mane??apa yang boleh katekan bukan yang TERBAEK!!! tapi HANCUR.wawa... nak nangis jew nie. mane tak nyer aku potong bahan- bahan HALUUUS je macam nak bagi pesakit makan je.huhu.. bau n rasa tetap same beb.. aku tak berani nak tunjuk gambar KAILAN IKAN MASIN. so korang imagine sendiri la... itu kire first time aku buat resipi baru. aku pun lelaki, so tak heranla masak pom hancur.haha.. tapi resipi yang aku bagi kat atas tu betul2 blake. aku je yang tak pandai dalam bab-bab memasak ni. wassalam...

Selasa, 26 Julai 2011

MINGGU BUSY!!

1:15 PTG Posted by mohd zainudin No comments
assalamualaikum dan selamat 1 Malaysia. Lame aku tak bat post dalam blog ni, memang rindu tahap gaban r ni.hehehe... Kalau korang nak tahu, minggu nie n minggu yang kan datang memang hari yang paling busy buat aku. Nak tahu kenapa???? aku nie seorang pekerja yang dedikasi (perasan) so tak bolehlah nak ponteng selalu nanti hilang RM120 aku. Aku juga kena buat persiapan nak pergi kat universiti, nak kene isi borang, cop pegawai nak buat pengesahan, nak ambil sijil STPM dekat sekolah lagi dan macam-macam lagi la.. Kalau aku tak buat siapa lagi yang nak buatkan, nak suruh ma dan abah aku?? diorang pun ade komitmen juga. Medical cheak up pun aku tak buat lagi. Tapi date dah buat kat hospital, tapi malang yer terlalu ramai sangat orang yang nak buat medical chek up juga. Kerajaan katakan...So aku dah fikir-fikir nak buat kat swasta je lah. bia pun mahal, janji siap awal.hehehe (bajet kaya). Puasa pun dah nak dekat jadi makin busy lah aku nanti. Bab shoping?? erm... tunggu dekat nak raya baru nak beli. Mase tu banyak potongan yang dapat dan boleh save bajet sikit.hehe..apa pun Chaiyok Chaiyok!!!